Loading...
Kuchnia2023-03-29T10:08:59+02:00

Prezentujemy wybrane lokalne przysmaki:

 

Wątróbka po wielkopolsku

  • 80 dkg wątroby wieprzowej lub drobiowej
  • 25 dkg pieczarek
  • 2 szklanki wody
  • 1 mała cebula
  • 5 dkg margaryny
  • 1 duża łyżka koncentratu
  • 10 dkg boczku wędzonego
  • 2 łyżki mąki

Wątróbkę pociąć w pasy, posolić, dodać pieprz i usmażyć. Cebulę skroić w kostkę i podsmażyć z boczkiem wędzonym, dodać pokrojone pieczarki, koncentrat pomidorowy, mąkę i wlać zimną wodę. Po zagotowaniu sosu doprawić i dodać zieleninę (szczypiorek, pietruszkę). Wątróbkę zalać gotowym sosem i dusić 10 minut.

Barszcz stefanowski

Kroimy, podsmażamy na oliwie:

  • 3-4 buraczki,
  • 1/4 średniej kapusty, sporą garść fasoli szparagowej,
  • 2-3 marchewki,
  • 1 dużą cebulę,
  • 1 średni por,
  • 1/2 małego selera,
  • 2-3 duże ząbki czosnku.

Osobno smażymy pieczarki, około 20-30 dkg. Przyprawiamy je 2-3 łyżkami maggi. Pieczarki łączymy z warzywami, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, sól, pieprz czarny, biały, ziołowy, majeranek, bazylię, (mogi być także imbir, gałka muszkatołowa). Po minucie obsypujemy wszystko 2-3 łyżkami mąki, mieszamy i smażymy dalej około 1 min. Wsypujemy warzywa do przygotowanego wcześniej rosołu (około 2-3 litra, może być z kostek). Gotujemy do miękkości. Doprawiamy jeszcze raz do smaku. Całość zaprawiamy 1/2 szklanki mleka, a następnie śmietaną. Barszcz powinien być gotowy. Dla uzyskania właściwej kwasowości dodajemy kwasek cytrynowy, sok z cytryny bądź ocet winny.

Zupa z zielonek

  • 1 kg zielonek (grzyby należące do rodzaju gąsek)
  • 2l. wody
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • trochę ostrego pieprzu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz mielony do smaku

Zielonki obrać, wypłukać w wodzie, drobno pokroić i gotować w 2 litrach wody (1,5 godziny). Dodać wszystkie przyprawy i sól do smaku. Następnie zaciągnąć mąką rozmieszaną w śmietanie. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki.

Roladka po zbąsku

  • polędwica 1,4 kg
  • 2 średnie cebule
  • ogórek kiszony 3 szt
  • ser żółty 10 dkg
  • słonina 15 dkg
  • smalec do smażenia
  • sól i pieprz

Polędwicę pociąć w plastry, rozbić, dodać soli i pieprzu. Na rozbite mięso rozłożyć pokrojoną w kostkę cebulę, słoninę, ogórki oraz ser. Zawinąć na kształt koperty i smażyć. Następnie przełożyć do garnka, a na pozostałym tłuszczu usmażyć pocięte w paski warzywa i pieczarki. Pod koniec smażenia dodać przyprawy, mąkę, koncentrat pomidorowy. Wszystko razem zasmażyć i wlać kwaśną śmietanę.

Loga partnerów

Działania 2.1 „Rozwój elektronicznych usług publicznych”, Poddziałanie 2.1.1 „Rozwój elektronicznych usług publicznych” Wielkopolskiego Regionalnego Programu Operacyjnego na lata 2014-2020.

Tytuł projektu: “Rozwój elektronicznych usług publicznych w ramach partnerstwa projektowego na terenie gminy Zbąszyń oraz Miasta Gniezno.”